Hvordan tjener pengeautomat? Alt at vide om din pengeautomat

Har du nogensinde spekuleret på, hvad der går bag kulisserne, når du trækker penge fra en pengeautomat? Hvordan identificerer et pengeautomat, som du måske bruger i en fjerntliggende del af verden, dit hemmelige personlige identifikationsnummer (PIN) og saldoen på din konto? Har du været frustreret og vred, når ATM beder dig indtaste din pinkode, type konto og beløb, du ønsker at trække tilbage, for kun at fortælle dig i slutningen, at din PIN-kode er forkert, eller hvis du ikke har tilstrækkelig balance i din konto?

ATM'en er i grunden en computer med en skærm, en kortlæser, et sikkert bryst, der bærer forskellige sedler af noter, har en dispenseringsudgang og er forbundet via et sikkert netværk til en central applikation kaldet omskifteren. Den automatiske pengeautomat i sig selv kan ikke foretage nogen transaktion, medmindre der er instrueret af omskifteren.

Lad os se på de forskellige dele af en pengeautomat, som du kan se, når du står foran den.

Kortlæser slot: Dette er den plads, hvor du indsætter dit kort. De fleste af pengeautomaterne i Indien har dip-kortlæsere, hvor du bare skal indsætte dit kort i kortsporet og trække det ud. Nogle pengeautomater kan også have motoriserede kortlæsere, hvor kortet går ind i ATM'en efter at du har indsat det og derefter kommer ud. Hvorfor skal du gøre det? Dit kort ville have en sort eller brun magnetstrimmel på bagsiden. Denne magnetiske stripe indeholder detaljer som dit kortnummer, udløbsdato og kortverifikationsværdi (CVV). ATM læser ikke design eller logo på dit kort eller kortnummer, navn eller udløbsdato, der er trykt på forsiden af dit kort. Hvad den læser, er de data, der er kodet på magnetstripen. Du kan også have et chipkort - et gyldent metalstykke indlejret på dit kort. Dette indeholder også mere eller mindre de samme detaljer som magnetstrimmelen på bagsiden. Meget snart vil pengeautomater i Indien begynde at læse chippen og ikke den magnetiske stribe.

Skærm: De fleste pengeautomater i dag har en 10 til 15 tommer skærm med fire knapper på hver side. Nogle af skærmene ville være berøringsaktiveret, ligesom dine smartphones. Afhængigt af typen af skærm skal du muligvis bruge knapperne på siden af skærmen eller trykke på skærmen for at vælge dine indstillinger. De fleste pengeautomater giver dig mulighed for at vælge hindi, engelsk og et lokalt sprog til at handle.

PIN-kode: Den numeriske pude under skærmen er PIN-koden. Når du har indsat dit kort, og ATM'en er i stand til at læse dit kort, vises en meddelelse, der byder dig velkommen og beder dig indtaste din PIN-kode. Din PIN-kode er koden, der tillader yderligere brug af kortet for at hæve kontanter. Når du har indtastet PIN-koden, beder pengeautomaten dig om at indtaste det beløb, du vil trække tilbage. Du bruger igen puden til at indtaste det beløb, du vil trække tilbage.

Når ATM'en har læst dit kort, vil PIN-koden og det indtastede beløb sende en sikker besked med alle detaljer til kontakten. Hvis den ATM du bruger tilhører den bank, der har udstedt kortet, vil skifteren behandle meddelelsen. Hvis pengeautomat tilhører en anden bank, sender bankens kontaktpersonen beskeden til et netværk som National Payments Corp. i Indiens (NPCI) nationale finansielle switch eller VISA eller Mastercard eller ethvert andet betalingsnetværk, som banken tilhører. Dette netværk vil igen rute meddelelsen til kontakten på din bank. Din bankens omskifter lagrer ikke din PIN-kode og dermed ved at vide, om PIN-koden er korrekt. Den sender PIN-koden til et sikkerhedsmodul, der er forbundet med det, sammen med visse verifikationsparametre. Ved hjælp af meget sofistikerede algoritmer afkodes sikkerhedsmodulet parametrene og verificerer, om din PIN-kode er korrekt. Hvis det er korrekt, sender kontakten en besked til bankens kerne banksystem (CBS). CBS vil kontrollere, om kontoen er en gyldig konto, og om den har den nødvendige balance i kontoen. Hvis der er tilstrækkelig balance, debiterer CBS din konto og sender en bekræftelse af det samme til kontakten, som igen sender en besked til ATM for at aflevere beløbet. Alt dette sker i løbet af få sekunder, og ATM disponerer det nødvendige beløb til dig gennem kontante dispenserings slot.