Billetautomat (TVM)

Billetmaskine , også kendt som en Ticket Vending Machine (TVM) , er en salgsautomat, der producerer billetter . Billetmaskiner dispenserer f.eks. Togbilletter banegårde , transitbilletter til metrostationer og sporvognbilletter ved nogle sporvognsstoppesteder og i nogle sporvogne. Den typiske transaktion består af en bruger, der bruger displaygrænsefladen til at vælge typen og mængden af billetter og derefter vælge en betalingsmetode for enten kontanter , kreditkort / betalingskort eller smartcard . Billetten eller billetene udskrives og udleveres til brugeren.

For at stimulere brugen af billetmaskiner og reducere behovet for sælgerne, kan maskinepriserne i nogle tilfælde være lavere end dem ved en billetkælder.

I mange lande, hvor tog- og bytransportbilletter fungerer i høj grad på æreordningen (med håndhævelse af rovende inspektører eller ledere), er der også maskiner på stationer (eller i køretøjer), bare for at validere billetter. Dette er for den situation, hvor man køber en billet på forhånd og beslutter at bruge det senere. Normalt er billetten tidsstemplet for at bestemme dens gyldighedsperiode. Et fælles problem er at glemme at validere og derefter blive bødet som om man slet ikke havde nogen billet.

Billetmaskiner, der ikke er i brug eller accepterer kun 'nøjagtig ændring', resulterer i tab for transportudbydere. Billedautomater på sporvogne i Melbourne , for eksempel, løber ofte ud af forandring, når passagererne bruger et højere forhold på 2 og 50 c mønter, der nedbryder billetmaskinen af mindre møntbetegnelser (10c, 20c). Passagererne behøver ikke at købe billetter på sporvogne, når billetmaskiner kører ude af forandring.

Sådanne maskiner anvendes generelt ikke i USA. Næsten alle amerikanske massetransitnetværk , der opererer på æreordningen, forventer, at deres brugere køber billetter umiddelbart før brug. almindelige ryttere kan undgå ulejligheden ved at købe periode på forhånd (ofte fra de samme maskiner, der sælger daglige eller engangsbilletter). Men for nylig har en håndfuld regionale jernbanesystemer som Metrolink vedtaget brug af valideringsmaskiner for i det mindste nogle billettyper.

Billetmaskiner bruges ofte i bilparkering, såvel som dem, der udsteder gratis billetter - for eksempel dem til virtuelle køer .